Erkeklerin Saçları Neden Dökülür?

Erkeklerin Saçları Neden Dökülür?

Saç, yüzyıllar boyu güç ve iktidarı temsil eden erkeklerin tek süsü. Saç kaybı erkekte endişe ve özgüven eksikliğine neden oluyor. Toplumda yaygın kanıya göre saç kaybının pek çok sebebi var: Askerlikte kullanılan kep, ergenlikte saça boca edilen jöle, uygun olmayan tozlu ve kirli çalışma şartları, yaşam stresi vs vs. Fakat asıl etken hücrelerimize yazılmış olan genetik kodumuz ve ailemizden bize taşınan genetik miras.  Erkelerde saç dökülme başlangıcı genellikle ergenliktir ve 40-50’li yaşlara dek dökülme devam edebilir. Androjenetik alopesi olarak da adlandırılan erkek tipi saç dökülmesi kişinin erkek akrabalarında varsa görülme ihtimali yüksek demektir. Yirmili yaşların sonlarında yaklaşık %20 erkek genetik  (andro genetik alopesi) saç dökülmesi sorunu ile yüzleşir. Burada andro kelimesi androjenik hormonlara  (dihidrotestesteron)  vurgu yapar ve erkek tipi saç dökülmesinden sorumlu hormondur. Genetik kısım ise anne ya da babadan geçen kellik genleridir. Yanlış inanışın aksine kellik geni sadece anne tarafından gelmez, baba tarafından da gelebiliyor.

Erkeklerde genetik dökülme ile karşılaşma oranı 30’lu yaşlarda %30; 40’lı yaşlarda  %40; ellili yaşlarda ise % 50 civarında. Erkelerde genetik saç dökülmesi, ergenlik çağında testesteron hormonu seviyelerindeki yükselme ile birlikte başlar ve devam eder. Genel olarak saçların ne kadar döküleceğini, dökülmenin başlangıç zamanını ve hızını tam olarak belirlemek olası değil. Bazı erkeklerde saç dökülmeleri daha geç yaşlarda, 40 ve 30’lu yaşlarda başlayabilir.  

Saç kıllarındaki büyüme evresi (anajen evre) dihidrotestesteron hormonu etkisiyle ilk olarak duraklar, saçlar uzamaz ve gittikçe güçsüzleşmeye, ufalmaya başlar. Saçlar yavaşça büyüme fazından, dinlenme fazına geçerler. Günlük tarama, fırçalama gibi aktivitelerle daha fazla saç dökülmeye başlar ve kayıp hızlanır. Saç kıllarında daha yavaş uzama ve kıl kalınlığında azalma zaman içinde devam ederken, saçların pigment oluşumu da azalır ve renkleri açıklaşır. Bu süreç sonucunda, minyatürleşmeye başlayan saçlar zaman içinde tamamen ince, mat, cılız, renksiz ve minik ayva tüylerine dönüşür ve kellik oluşur.

Etiketler: Erkeklerin Saçları Neden Dökülür?
Temmuz 06, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR