Erkeklerde Saç Dökülmesi

Pek çok erkek hayatının belirli dönemlerinde saç dökülmesi problemi ile karşılaşır ve bu durum yaş ilerledikçe artar. Yirmili yaşların sonlarında yaklaşık %20 erkek genetik (andro genetik alopesi) saç dökülmesi sorunu ile yüzleşir. Burada andro kelimesi androjenik hormonlara vurgu yapar ve erkek tipi saç dökülmesinden sorumludur. Genetik kısım ise anne ya da babadan geçen kellik genleridir. Yanlış inanışın aksine kellik geni sadece anne tarafından gelmez, baba tarafından da gelebilir.

30’lu yaşlarda %30; 40’lı yaşlarda dökülme oranı %40; ellili yaşlarda ise erkeklerin genetik dökülme ile karşılaşma oranı % 50 gibidir. Erkelerde saç dökülme başlangıcı ergenlik çağında hormon seviyelerindeki yükselme ile birlikte başlar ve genetik yatkınlık varsa devam eder.

Erkeklerin %96’sında, ergenlik sonrasında şakaklarda açılma ve ön saç çizgisinde gerileme görülebilir. Genel olarak dökülme tipini, başlangıç zamanını ve şiddetini tam olarak belirlemek olası değildir. Fakat genel olarak 20’li yaşlarda, yani çok erken olarak başlayan saç dökülmelerinde, dökülme miktarı daha şiddetli olur ve saçta daha fazla açılma beklenir. Bazı erkeklerde saç dökülmeleri daha geç yaşlarda, 40 ve 30’lu yaşlardan sonra gerçekleşebilir.

Sanıldığının aksine kellik sorunu yaşayan kişilerde bu işten sorumlu olan hormonlar daha yüksek seviyelerde değil, normal sınırlar içindedir. Önemli olan nokta kellik geninin bir kişide var olup olmamasıdır. Koltukaltı ve üreme organlarındaki kıllar büyümek için erkeklik hormonuna ihtiyaç duyarken; saç kılları bu hormondan etkilenir. Bu hormonun etkisiyle saç kıllarındaki büyüme evresi (anajen evre) duraklar, saçlar kısalır ve gittikçe güçsüzleşmeye, minyatürleşmeye başlar; saçlar hormon etkisiyle, dinlenme fazı dediğimiz telojen fazına geçerler. Günlük tarama, fırçalama gibi aktivitelerle daha fazla saç dökülmeye başlar ve kayıp hızlanmış olur. Saç kıllarında daha az uzama ve kıl kalınlığında azalma zaman içinde devam ederken, saçların pigment oluşumu da azalır ve renkleri açıklaşır. Bu süreç sonucunda, dökülmeye başlayan saçlar ince, parlak ve renksiz ayva tüylerine dönüşürler ve zaman içinde tamamen yok olurlar

Erkek tipi saç dökülmesi, androjen hormonların normal seviyelerde olduğu kalıtsal bir durumdur. Genetik olarak geçiş anne ya da baba tarafından olabilir. Başlangıç yaşı, oranı, şiddeti ve dökülme şekli önceden belirlenemez. Saç dökülmesi yaşlanma ile birlikte artar. Erkelerde saç dökülme başlangıcı genellikle ergenliktir ve 40-50’li yaşlara dek dökülme devam edebilir. Androgenetik alopesi olarak da adlandırılan erkek tipi saç dökülmesi, erkek akrabalarda varsa görülme ihtimali yüksek demektir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR